Op het moment dat je in Delta HRP de laatste periode van het jaar aanmaakt, kun je de werkgever(s) selecteren waarvoor je de eindheffing WKR in het huidige belastingjaar automatisch wilt laten afrekenen door Delta HRP (zie afbeelding 1) .
Dit is een eenmalige keuze in productierun 12/0 of 13/0 bij 4-weken verwerkingen (dus niet in extra runs)! Wil je dit later door BCS laten corrigeren, dan zullen we daar extra kosten voor in rekening moeten brengen.
Afbeelding 1; bij het aanmaken van de laatste periode van het jaar (productierun 12/0 of 13/0) krijg je de vraag voor welke werkgevers de eindheffing WKR automatisch moet worden afgerekend in het huidige jaar.
Let op: maak je gebruik van de concernregeling? Dan zul je, ongeacht je keuze, altijd zelf de te betalen eindheffing moeten invoeren. Bij keuze 1 doe je dat in de laatste periode van het jaar. Bij keuze 2 doe je dat in periode 1 of 2 van het volgende jaar. Je hebt hiervoor geen sleutel nodig.
Keuze 1: Eindheffing WKR afrekenen in het huidige belastingjaar
Als je in periode 12 (of 13 bij 4-weken verwerkingen) één of meerdere werkgevers selecteert waarvoor je in het huidige belastingjaar de eindheffing WKR wilt laten afrekenen, berekent Delta HRP automatisch de eventueel verschuldigde eindheffing. Dit gebeurt op basis van het overzicht ‘Journaal – Werkkostenregeling’. Dit overzicht is beschikbaar in je klantportaal.
Let op: Als je kiest voor deze optie is het uiteraard wel belangrijk dat alle posten voor de WKR juist zijn opgenomen in Delta HRP. Controleer het overzicht Journaal – Werkkostenregeling daarom goed. Ook zaken die je buiten de salarisadministratie hebt geregistreerd moet je op tijd opnemen in Delta HRP. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kerstpakketten.
Keuze 2: Eindheffing WKR afrekenen in periode 1 of 2 van het volgend jaar
Voor de werkgever(s) die je in periode 12 (of 13) niet hebt geselecteerd, wordt de eindheffing WKR niet automatisch afgerekend in Delta HRP in de laatste periode van het jaar.
In het nieuwe jaar zul je de eindheffing WKR dan zelf, in periode 1 of 2, moeten opgeven. Dit doe je in het veld ‘Eindheffing werkkosten voorgaand jaar’ onder ‘Werkgever | Loonaangifte | Periode’ (zie afbeelding 2).
In dit veld vul je het bedrag in van de te betalen eindheffing WKR (dus niet het bedrag waarover 80% eindheffing verschuldigd is). Als er geen eindheffing verschuldigd is, vul hier dan een bedrag van 0 in.
Afbeelding 2; vul in het veld ‘Eindheffing werkkosten voorgaand jaar’ het bedrag in dat je aan eindheffing WKR over het voorgaande jaar verschuldigd bent.
Let op: Mochten er later nog correcties over het voorgaande jaar worden gedaan, dan zul je zelf moeten beoordelen of de eerder door jou opgegeven eindheffing WKR ook moet worden aangepast. Die aanpassing zul je dan ook zelf moeten doorvoeren.
Heb je gekozen om de eindheffing automatisch te laten afrekenen in de laatste periode van het voorgaande jaar (keuze 1), dan is bovengenoemd veld niet actief en kun je hier niets invullen.