1. Delta HRP - SALARIS
1.1. Nieuw format nummer inkomstenverhouding (IKV)
Bij het aanmaken van een nieuw dienstverband wordt het nummer inkomstenverhouding (IKV) automatisch door Delta HRP bepaald. Bij een eerste dienstverband is dat 1 en bij volgende dienstverbanden wordt dit telkens met 1 opgehoogd. In uitzonderlijke situaties kon het echter voorkomen dat dat IKV-nummer toch al eerder was gebruikt voor die persoon. Bijvoorbeeld als er bij een vorige salarisverwerker al een (afgesloten) dienstverband is geweest dat niet mee is overgenomen naar een nieuwe salarisverwerker.
Om dit hergebruik van een nummer IKV te voorkomen, wordt het nummer IKV voor nieuwe dienstverbanden vanaf nu anders opgebouwd. Dit wordt een 4-cijferig nummer, waarbij de eerste 2 een aanduiding zijn van het jaar waarin de medewerker in dienst komt. Bijvoorbeeld: bij het eerste dienstverband dat in 2022 wordt aangemaakt voor een persoon wordt het nummer IKV 2201. Een volgend dienstverband voor dezelfde persoon in dat jaar krijgt dan IKV 2202. Een volgend dienstverband dat in 2023 wordt aangemaakt krijgt dan 2301 etc.
Door deze wijziging zullen foutmeldingen van pensioenfondsen en de Belastingdienst met betrekking tot hergebruik IKV (waarschijnlijk) niet meer voorkomen.
1.2. Collectieve salarisverhoging
Als je in de wizard [Werknemer | Collectief] via de optie [Vast | Salaris / Uurlonen] een collectieve procentuele salarisverhoging wilde doorvoeren, moest dit altijd in 2 stappen. Eerst via de optie 'Fulltime salaris (incl. Basissalaris en/of uurloon)' voor medewerkers met een vast basissalaris en daarna voor uurloners.
Met de nieuwe optie 'Fulltime salaris (incl. Basissalaris en/of uurloon) + Uurloon (incl. Fulltime salaris)' kan zo'n verhoging vanaf nu ook in één keer worden doorgevoerd.
1.3. Bij toevoegen auto van de zaak met 0% bijtelling geen TWK
Bij het toevoegen van een auto van de zaak met 0% bijtelling met ingangsdatum in een voorgaande periode, waarbij de direct voorafgaande auto ook 0% bijtelling had, kreeg je nu een verplichte TWK. In zo'n situatie is een TWK echter niet nodig en zal daarom vanaf nu niet meer worden aangemaakt.
1.4. PAWW verlengingen
De looptijd van de eerste PAWW-periode van 5 jaar is geëindigd per 1 oktober 2022. In Delta HRP staat daarom voor alle werkgevers een einddatum van 30-09-2022 vermeld.
Werkgevers en cao-partijen hebben (vanaf november 2021) de mogelijkheid gehad om de PAWW te verlengen, wederom voor een periode van 5 jaar. In veel gevallen blijkt dit nu inderdaad te worden gedaan. Zodra de ingangsdatum van de verlenging bekend is, wordt dit automatisch bijgewerkt in Delta HRP. Dit bijwerken gebeurt dagelijks aan de hand van nieuw gepubliceerde verlengingen.
Is de PAWW verlengd, maar wordt in Delta HRP toch geen PAWW berekend?
Ga naar [Verwerking | Bijwerken basis tabellen] en controleer daarna of de PAWW wordt berekend. Mocht er na deze actie nog geen PAWW worden berekend, neem dan even contact op met onze helpdesk.
1.5. Import personen/dienstverbanden uitgebreid
Bij [Import - Personen/Dienstverbanden] is het vanaf nu mogelijk om een teken (bv "~") in te stellen dat aangeeft dat de waarde voor dat veld ongewijzigd is. Dit teken mag uiteraard alleen worden gebruikt bij een bestaand record en niet bij een toevoeging. Dit teken mag ook alleen worden gebruikt voor velden die dit ondersteunen.
Daarnaast is het vanaf nu mogelijk om een vaste looncomponent ook op andere manieren te koppelen. Tot nu toe moest altijd de Delta looncomponent code worden aangeleverd. Vanaf nu is het ook mogelijk om dit te doen via een 'Extern looncomponent Id', een 'Externe looncomponent code' of de 'Looncomponent omschrijving' (moet wel een exacte match zijn / hoofdletter ongevoelig). Hiervoor zijn bij [Werkgever | Looncomponenten] de velden 'Extern looncomponent Id' en 'Externe looncomponent code' toegevoegd.
Ook is het vanaf nu mogelijk om de kostenplaats, afwijkende kostenplaats en kostendrager te importeren.
Hier vind je de importdefinitie waarin deze wijzigingen ook zijn opgenomen.
1.6. Pensioengrondslag herrekenen bij wijziging van FT uren
Bij een aanpassing in de <fulltime basis uren per week> op medewerker niveau zal in bepaalde gevallen de pensioengrondslag ook worden herrekend met de factor <nieuwe fulltime uren per week> / <oude fulltime uren per week>. Dit is alleen van toepassing bij pensioengrondslagen die zijn gebaseerd op het januarisalaris (primo berekening).
2.1. Gewijzigde werkwijze bepaling Afwezigheidsdagen
In deze versie is een wijziging doorgevoerd in de werkwijze voor de bepaling van de afwezigheidsdagen. Werk je in Aan- en Afwezigheid met afwezigheidsdagen, dan moet hiervoor een aanpassing worden gemaakt in Delta HRP. Deze aanpassing doe je zelf.
Let op: doe je dit niet, dan worden de afwezigheidsdagen niet meer bepaald.
In dit artikel wordt uitgelegd wat de gewijzigde werkwijze is en welke aanpassing je hiervoor moet doen.
Werk je in Aan- en Afwezigheid niet met afwezigheidsdagen, dan hoef je niets te doen.
2.2. Aanpassen Verlofaanvraag in Aan-en Afwezigheid
Een verlofaanvraag die via BCS Online is ingediend en goedgekeurd kan vanaf nu niet meer worden aangepast binnen [Aan- en Afwezigheid | Registratie]. Als een aanpassing toch nodig is, zal de aanvraag via BCS Online moeten worden ingetrokken en opnieuw worden ingediend.
2.3. Verlofaanvraag voor meerdere dagen
Bij het indienen van een verlofaanvraag voor meerdere dagen werden de uren in het registratievenster in Aan- en Afwezigheid niet juist getoond. Dit is opgelost.
2.4. Verlofregistratie in BCS Online met bijlage
Wanneer bij een verlofregistratie in BCS Online een .MSG bestand werd toegevoegd met een bijlage kon deze in Delta HRP niet worden getoond. Dit is opgelost. Wanneer je het bestand lokaal opslaat en opent met bijvoorbeeld Outlook, kun je daarna dubbelklikken op de bijlage die in het .MSG bericht zit.
2.5. Gebruikersnaam met een ' in de naam geeft een foutmelding
Het was niet mogelijk om bij [Beheer - Gebruiker] een gebruiker toe te voegen met een ' (quote) in de naam. Dit is opgelost