Per 1 januari 2022 worden er twee nieuwe rubrieken toegevoegd aan de loonaangifte: ’Opbouw arbeidsvoorwaardenbedrag’ en ’Opname arbeidsvoorwaardenbedrag’. Deze velden zijn nodig voor het UWV om de hoogte van uitkeringen juist te kunnen vaststellen.
De nieuwe rubrieken vervangen de eerdere rubrieken ’Opgebouwd recht extra periode salaris’ en ’extra periode salaris’.
Wat is een arbeidsvoorwaardenbedrag?
Een arbeidsvoorwaardenbedrag is een aan de werknemer toegekend en in geld uitgedrukt toekomstig loonbestanddeel.
Onder een arbeidsvoorwaardenbedrag valt bijvoorbeeld een recht op een eindejaarsuitkering, een 13e / 14e maand of een door de werknemer te besteden keuzebudget.
Is één van deze arbeidsvoorwaarden van toepassing binnen jouw bedrijf? Lees dan verder.
In dit servicebericht leggen we uit wat een arbeidsvoorwaardenbedrag is en wat er eventueel in Delta HRP moet worden aangepast.
Eindejaarsuitkering en 13e/14e maand
Een recht op een eindejaarsuitkering of een 13e/14e maand valt onder het arbeidsvoorwaardenbedrag als het een loonelement betreft dat:
- Niet afhankelijk is van bedrijfsresultaten
- Niet afhankelijk is van kwalitatieve of kwantitatieve prestaties van de werknemer
- Een vast bedrag is of een bepaald percentage van het loon
- Bij CAO is geregeld dan wel bij (schriftelijk) arbeidscontract is overeengekomen
- Tenminste 1 x per jaar wordt uitbetaald
- Naar evenredigheid wordt betaald als de dienstbetrekking zich over een deel van het jaar uitstrekt en er daarvoor dus periodieke opbouw (reservering) plaatsvindt.
Dat laatste wil ook zeggen dat als er voor de uitbetaling een beperkende voorwaarde is (bijvoorbeeld het op 1 december van het betreffende jaar in dienst zijn), dan wordt niet aan de bovengenoemde voorwaarden voldaan. Ook bijzondere beloningen, toeslagen voor onregelmatige diensten, overwerkvergoedingen, ontslaguitkeringen en schadeloosstellingen vallen hier niet onder.
Keuzebudget
Het gaat hierbij om arbeidsvoorwaardenbedragen die wel bekend staan onder de benaming individueel keuzebudget (IKB), persoonlijk keuzebudget, employee benefit en vergelijkbare benamingen. Dit leidt tot doorgaans periodiek regelmatige opbouw van een bedrag aan toekomstig loon dat later wordt uitbetaald (opname).
Een keuzebudget valt onder het arbeidsvoorwaardenbedrag als:
- Het keuzebudget in de collectieve dan wel individuele arbeidsvoorwaarden van de werknemer(s) is vastgelegd
- Het keuzebudget op geld is gewaardeerd en kan leiden tot loon als bedoeld in artikel 16 van de Wet financiering sociale verzekeringen.
Wat moet je nu doen?
In Delta HRP moet wellicht een aanpassing worden gedaan voor de juiste rubriek in de loonaangifte. Of dat zo is, kun je zelf controleren. In bijgevoegd stappenplan lees je wat je moet doen.